Naczynia, sztućce i porcelana gastronomiczna

 

cappuccinoBranża gastronomiczna wymaga nie tylko atrakcyjnego menu, ale także jego odpowiedniej oprawy, dlatego też wyposażając własną restaurację czy kawiarnię nie powinno się zapominać o dopasowaniu stylistyki sztućców oraz zastawy stołowej. Sztuka kulinarna jest oczywiście absolutną podstawą sprawnego funkcjonowania gastronomii, jednak nawet najsmaczniejsze danie nie będzie wywoływało odpowiedniego wrażenia, kiedy zostanie podane do stolika w sposób niechlujny. Do restauracji idzie się w końcu po to, żeby zjeść coś, czego nie ma się na co dzień w domu. Kucharze powinni więc dbać o estetykę serwowanych przez siebie dań. W przestrzeni gastronomii zastawa stołowa musi różnić się od zestawów, które znajdują się w naszych prywatnych domach, a jest to podyktowane względami praktycznymi. Ze względu na to, że restauracje nastawione są na wydawanie zwiększonych ilości posiłków, konieczne jest poddawanie akcesoriów czyszczeniu w wysokiej temperaturze oraz stałej dezynfekcji. Kruche i delikatne talerze oraz metalowe sztućce niekoniecznie musiałyby wytrzymać tak intensywną eksploatację.

Właściciele gastronomii stawiają więc przede wszystkim na jakość, wybierając produkty renomowanych producentów, dzięki którym mają możliwość regularnego serwisowania sprzętu, objętego solidną gwarancją. Sztućce ze szlachetnej stali nierdzewnej bardzo często mają gwarancję dożywotnią, dlatego też wymagają jedynie systematycznego pielęgnowania i renowacji. Widać więc jak opłacalne jest traktowanie zakupu akcesoriów i naczyń jak inwestycji długoterminowych. Porcelana gastronomiczna znana była w Chinach już w VII wieku, jednak przywędrowała do Europy dopiero w wieku XVIII, będąc początkowo niesamowicie cennym kruszcem. Dzisiaj już, kiedy wiedza na temat produkcji przestała być pilnie strzeżoną tajemnicą, produkty z porcelany dostępne są niemal na wyciągnięcie ręki. Nie oznacza to jednak, że ich jakość uległa zmniejszeniu. W branży gastronomicznej ciągle cieszy się ogromną renomą i tworzona jest z dbałością o każdy szczegół. Widać to zresztą na przykładzie wszystkich oferowanych współcześnie profesjonalnych zastaw stołowych. Producent oferujący wyposażenie restauracji  posiada w swojej ofercie najwyższej klasy porcelanę, ponieważ tylko takie wyroby są w stanie dodać konkretnym lokalom prestiżu. Ze względu na to, że jest to element, który łączy część kuchenną ze strefą konsumencką, powinna być dobierana w sposób staranny i ostrożny, każdy w końcu zestaw różni się od siebie nie tylko estetyką, ale także rodzajem talerzy.

czerwona herbataW zależności od potrzeb oraz charakteru lokalu, właściciele mają możliwość wybierania płaskich i głębokich talerzy, waz, misek, filiżanek, sosjerek, półmisków, zestawów stołowych oraz talerzy do pizzy. W razie potrzeby producenci umożliwiają skompletowanie także wszystkiego tego, bez czego trudno wyobrazić sobie wygląd restauracyjnego stolika – popielniczki, serwetniki, świczniki czy też akcesoria do przypraw. Chociaż może wydawać się to nic nie znaczącym elementem, w rzeczywistości wpływa bezpośrednio na samopoczucie klientów oraz postrzeganie lokalu na tle konkurencji. Ze względu na to, że branża gastronomiczna nieustannie się powiększa, właściciele lokali muszą robić wszystko, żeby ich przestrzenie wyróżniały się czymś szczególnym i mogły być odbierane przez otoczenie jako miejsca wyjątkowe. Każda gama wyrobów porcelanowych udostępniana jest w rozmaitych wariantach kolorystycznych, nikt nie powinien mieć zatem problemów z precyzyjnym wybraniem porcelany do charakteru prowadzonej przez siebie działalności. Za względu na to, że obecnie możliwe jest wykonywanie dowolnych logotypów, restauracje mogą poszczycić się zastawami stołowymi charakterystycznymi tylko i wyłącznie dla tego jednego miejsca. Jest to więc częściowe nawiązanie do tradycji produkcji porcelany, która pierwotnie traktowana była na równi z dziełami sztuki. Królewskie kruszce być może nie są dzisiaj równie wartościowe, faktem jest jednak, że do ich produkcji zatrudniani są wyjątkowi artyści, posiadający wszystkie niezbędne narzędzia do tego, aby wykreować produkty wyjątkowe i odznaczające się indywidualnym charakterem. Wiadomo oczywiście, że w pierwszej kolejności powinno zwracać się uwagę na funkcjonalność wybranego zestawu, ponieważ każda restauracja powinna posiadać przynajmniej dwa lub trzy serwisy, dostosowane do typów uroczystości.

Zastawa stołowa wykorzystywana na co dzień może być nieco bardziej finezyjna o tej, która zdobiłaby stoliki w przypadku ważnych imprez. Posiadając wysokiej klasy porcelanę gastronomiczną w kilku wersjach nie tylko wydłuża się okres użytkowania naczyń, ale także pokazuje się, że szanuje się własnych gości. Poza tym sztućce, naczynia oraz zastawy powinno się dopasowywać do charakteru wnętrza. Wiadomo w końcu, że elegancki lokal będzie wymagał zupełnie innej oprawy, niż restauracja tematyczna, utrzymana w zupełnie innym stylu. Właśnie ze względu na indywidualizm każdego miejsca, producenci starają się, aby oferowane przez nich produkty wpisywały się w szeroki wachlarz możliwości i stawały się ekwiwalentem najwyższej jakości usług.

 

Zastosowanie turbosprężarki

Dodatkowe turbodoładowanie w aucie to zaleta nowoczesnego, innowacyjnego pojazdu. Wspomnianą część montuje się w samochodach coraz częściej, ponieważ dzięki niej kierowca może liczyć na lepszą, bardziej wydajną i ekologiczną jazdę. Warto oczywiście pamiętać, że zastosowanie turbosprężarki jest dużo szersze. Montuje się ją na przykład w silnikach występujących na statkach i w samolotach. Bardzo ważnym aspektem, o którym w kontekście turbodoładowania trzeba wspomnieć, jest ich pielęgnacja. Niestety w wyniku niewłaściwego użytkowania pojazdu z turbosprężarką nierzadko dochodzi do jej uszkodzenia. Najczęściej rzecz dotyczy samochodów, ponieważ z reguły to kierowcy nie potrafią odpowiednio zadbać o silnik swojego auta. Co zrobić, gdy turbosprężarka ulegnie uszkodzeniu? Jak do tego nie dopuścić? Wbrew pozorom odpowiedzi na te pytania nie są skomplikowane.

Czytaj więcej...

Informowanie, produkcja, wsparcie, promocja

 Poznań Film Commission (PFC) jest to biuro, które zajmuje się promocją Poznania w branży filmowej i reklamowej. Funkcjonuje w strukturach Estrady Poznańskiej – Instytucji Kultury Urzędu Miasta Poznania. Jego oferta ( http://poznanfilmcommission.pl/pages/oferta) skierowana jest przede wszystkim do producentów filmowych, telewizyjnych i reklamowych. Pracę Poznań Film Commission można podzielić na cztery główne filary: informowanie, produkowanie/koprodukowanie, wspieranie finansowe oraz promowanie potencjału filmowego. Pokrótce postaram się omówić każdy z nich, jednocześnie przedstawiając ofertę http://poznanfilmcommission.pl/pages/oferta biura.

Czytaj więcej...

Pozwól dziecku poznać świat

 

Każdy z nas pragnie jak najlepszej przyszłości dla swojego dziecka. Pragniemy zapewnić im jak najlepsze warunki do życia i rozwoju. Często jednak to, co oferuje dziecku nawet najlepsza szkoła to za mało. Warto więc umożliwić naszym dzieciom poznawanie innej kultury, innych ludzi i budować w nich ciągłe zachwycenie światem.

Doskonałym sposobem na polepszenie umiejętności językowych naszych dzieci i poznanie nowych osób są zagraniczne wyjazdy dla dzieci. Dzięki takiej formie nauki dziecko nie tylko polepsza swoje kompetencje językowe, ale staje się bardziej samodzielne i otwarte na inne osoby. Wyjazdy językowe to niepowtarzalna szansa, jaką możesz dać swojemu dziecku.

Czytaj więcej...

Płytki Floor Gres w gastronomii

Gastronomia to dziedzina prężnie się rozwijająca i wciąż obecna w naszym życiu. Aby sprawnie funkcjonować w społeczeństwie musimy dostarczać swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które ułatwią nam mierzenie się z codziennymi powierzonymi nam zadaniami. Z drugiej strony gastronomia staje się też sztuką – jedzenie bowiem, zwłaszcza w gronie bliskich znajomych może być rodzajem przyjemnego rytuału. Nie bez znaczenia w tym przypadku będzie więc zwrócenie uwagi na otoczenie. Z całą pewnością oczekując na zamówiony posiłek z chęcią rozejrzymy się po lokalu i jego aranżacji.

Czytaj więcej...

Pochodzenie i zdobienie porcelany

Niezwykle elegancka, klasyczna oraz funkcjonalna. Tak w trzech słowach można byłoby w skrócie określić zastawę porcelanową. Okazuje się jednak, że o samej porcelanie można byłoby powiedzieć o wiele więcej. Wspomniany materiał wyróżnia się na tle innych towarów pod wieloma względami. Nie tylko jeśli chodzi o pochodzenie, ale również pod względem szeroko rozumianego wykorzystania. Warto zatem – choćby w najmniejszym skrócie – poznać historię porcelany oraz jej najistotniejsze cechy charakterystyczne. Ciekawe informacje odnośnie tego tematu wiążą się nie tylko z Chinami, w których porcelana pojawiła się najpierw, ale również z terenami europejskimi. Osobnym zagadnieniem jest z kolei zdobienie porcelany, które praktykuje się w różnych środowiskach po dziś dzień.

Czytaj więcej...
Our website is protected by DMC Firewall!