Naczynia, sztućce i porcelana gastronomiczna

 

cappuccinoBranża gastronomiczna wymaga nie tylko atrakcyjnego menu, ale także jego odpowiedniej oprawy, dlatego też wyposażając własną restaurację czy kawiarnię nie powinno się zapominać o dopasowaniu stylistyki sztućców oraz zastawy stołowej. Sztuka kulinarna jest oczywiście absolutną podstawą sprawnego funkcjonowania gastronomii, jednak nawet najsmaczniejsze danie nie będzie wywoływało odpowiedniego wrażenia, kiedy zostanie podane do stolika w sposób niechlujny. Do restauracji idzie się w końcu po to, żeby zjeść coś, czego nie ma się na co dzień w domu. Kucharze powinni więc dbać o estetykę serwowanych przez siebie dań. W przestrzeni gastronomii zastawa stołowa musi różnić się od zestawów, które znajdują się w naszych prywatnych domach, a jest to podyktowane względami praktycznymi. Ze względu na to, że restauracje nastawione są na wydawanie zwiększonych ilości posiłków, konieczne jest poddawanie akcesoriów czyszczeniu w wysokiej temperaturze oraz stałej dezynfekcji. Kruche i delikatne talerze oraz metalowe sztućce niekoniecznie musiałyby wytrzymać tak intensywną eksploatację.

Właściciele gastronomii stawiają więc przede wszystkim na jakość, wybierając produkty renomowanych producentów, dzięki którym mają możliwość regularnego serwisowania sprzętu, objętego solidną gwarancją. Sztućce ze szlachetnej stali nierdzewnej bardzo często mają gwarancję dożywotnią, dlatego też wymagają jedynie systematycznego pielęgnowania i renowacji. Widać więc jak opłacalne jest traktowanie zakupu akcesoriów i naczyń jak inwestycji długoterminowych. Porcelana gastronomiczna znana była w Chinach już w VII wieku, jednak przywędrowała do Europy dopiero w wieku XVIII, będąc początkowo niesamowicie cennym kruszcem. Dzisiaj już, kiedy wiedza na temat produkcji przestała być pilnie strzeżoną tajemnicą, produkty z porcelany dostępne są niemal na wyciągnięcie ręki. Nie oznacza to jednak, że ich jakość uległa zmniejszeniu. W branży gastronomicznej ciągle cieszy się ogromną renomą i tworzona jest z dbałością o każdy szczegół. Widać to zresztą na przykładzie wszystkich oferowanych współcześnie profesjonalnych zastaw stołowych. Producent oferujący wyposażenie restauracji  posiada w swojej ofercie najwyższej klasy porcelanę, ponieważ tylko takie wyroby są w stanie dodać konkretnym lokalom prestiżu. Ze względu na to, że jest to element, który łączy część kuchenną ze strefą konsumencką, powinna być dobierana w sposób staranny i ostrożny, każdy w końcu zestaw różni się od siebie nie tylko estetyką, ale także rodzajem talerzy.

czerwona herbataW zależności od potrzeb oraz charakteru lokalu, właściciele mają możliwość wybierania płaskich i głębokich talerzy, waz, misek, filiżanek, sosjerek, półmisków, zestawów stołowych oraz talerzy do pizzy. W razie potrzeby producenci umożliwiają skompletowanie także wszystkiego tego, bez czego trudno wyobrazić sobie wygląd restauracyjnego stolika – popielniczki, serwetniki, świczniki czy też akcesoria do przypraw. Chociaż może wydawać się to nic nie znaczącym elementem, w rzeczywistości wpływa bezpośrednio na samopoczucie klientów oraz postrzeganie lokalu na tle konkurencji. Ze względu na to, że branża gastronomiczna nieustannie się powiększa, właściciele lokali muszą robić wszystko, żeby ich przestrzenie wyróżniały się czymś szczególnym i mogły być odbierane przez otoczenie jako miejsca wyjątkowe. Każda gama wyrobów porcelanowych udostępniana jest w rozmaitych wariantach kolorystycznych, nikt nie powinien mieć zatem problemów z precyzyjnym wybraniem porcelany do charakteru prowadzonej przez siebie działalności. Za względu na to, że obecnie możliwe jest wykonywanie dowolnych logotypów, restauracje mogą poszczycić się zastawami stołowymi charakterystycznymi tylko i wyłącznie dla tego jednego miejsca. Jest to więc częściowe nawiązanie do tradycji produkcji porcelany, która pierwotnie traktowana była na równi z dziełami sztuki. Królewskie kruszce być może nie są dzisiaj równie wartościowe, faktem jest jednak, że do ich produkcji zatrudniani są wyjątkowi artyści, posiadający wszystkie niezbędne narzędzia do tego, aby wykreować produkty wyjątkowe i odznaczające się indywidualnym charakterem. Wiadomo oczywiście, że w pierwszej kolejności powinno zwracać się uwagę na funkcjonalność wybranego zestawu, ponieważ każda restauracja powinna posiadać przynajmniej dwa lub trzy serwisy, dostosowane do typów uroczystości.

Zastawa stołowa wykorzystywana na co dzień może być nieco bardziej finezyjna o tej, która zdobiłaby stoliki w przypadku ważnych imprez. Posiadając wysokiej klasy porcelanę gastronomiczną w kilku wersjach nie tylko wydłuża się okres użytkowania naczyń, ale także pokazuje się, że szanuje się własnych gości. Poza tym sztućce, naczynia oraz zastawy powinno się dopasowywać do charakteru wnętrza. Wiadomo w końcu, że elegancki lokal będzie wymagał zupełnie innej oprawy, niż restauracja tematyczna, utrzymana w zupełnie innym stylu. Właśnie ze względu na indywidualizm każdego miejsca, producenci starają się, aby oferowane przez nich produkty wpisywały się w szeroki wachlarz możliwości i stawały się ekwiwalentem najwyższej jakości usług.

 

Nauka gry na pianinie – samodzielnie czy nie?

 

kobieta grająca na pianinieMnogość prywatnych nauczycieli oraz liczba, wyrastających jak grzyby po deszczu, szkół muzycznych wskazuje na wyraźną chęć do korzystania z tego typu możliwości. Z pewnością wielu z nas marzyło lub marzy o tym, aby nauczyć się grać na gitarze czy pianinie, jednak nie zawsze wiemy, jak się za to zabrać. W Sieci możemy znaleźć mnóstwo samouczków, kursów gry oraz poradników wizualnych, jednak nie każdy z nas posiada predyspozycje do samodzielnego uczenia się czerpania radości z muzyki. Przede wszystkim jeżeli nie do końca rozumiemy terminologię muzyczną oraz zapisy nutowe, powinniśmy skorzystać ze wsparcia nauczyciela. Nie każdy z nas jest w wieku, który umożliwia uczenie się w państwowej szkole, nie każdy z nas posiada też cierpliwość, aby uczyć się wszystkiego „dookoła”. W szkole muzycznej nie ćwiczymy w końcu tylko i wyłącznie gry na jednym instrumencie, ale mamy także zajęcia z dodatkowego instrumentu, kształcenia słuchu, historii muzyki i wielu innych, które wcale nie muszą być dla nas interesujące, jeżeli zależy nam tylko i wyłącznie na poznanie tajników pianina.

Czytaj więcej...

Cztery pomysły na superszybki trening w domu

Brak czasu i chęć zgubienia kilku kilogramów, to rzeczy na które najczęściej narzekamy. Może warto rozwiązać dwa problemy za jednym razem i zacząć ćwiczyć codziennie w domu? Już 20 minut ćwiczeń może w krótkim czasie zaowocować spektakularnymi efektami. Poniżej przedstawiamy cztery pomysły na szybkie i darmowe treningi, które wykonać możesz w domu.

Czytaj więcej...

Informowanie, produkcja, wsparcie, promocja

 Poznań Film Commission (PFC) jest to biuro, które zajmuje się promocją Poznania w branży filmowej i reklamowej. Funkcjonuje w strukturach Estrady Poznańskiej – Instytucji Kultury Urzędu Miasta Poznania. Jego oferta ( http://poznanfilmcommission.pl/pages/oferta) skierowana jest przede wszystkim do producentów filmowych, telewizyjnych i reklamowych. Pracę Poznań Film Commission można podzielić na cztery główne filary: informowanie, produkowanie/koprodukowanie, wspieranie finansowe oraz promowanie potencjału filmowego. Pokrótce postaram się omówić każdy z nich, jednocześnie przedstawiając ofertę http://poznanfilmcommission.pl/pages/oferta biura.

Czytaj więcej...

Jak zaprojektować wnętrze w sposób ergonomiczny?

 

Kuchnia jest pomieszczeniem najczęściej używanym w naszym domu. Wchodzimy do niej niejednokrotnie w ciągu dnia, warto więc zadbać o to, by była to przestrzeń nie tylko estetyczna, ale także przyjemna w codziennym użytkowaniu. Zapewnić to może odpowiednia ergonomia i wydzielenie konkretnej przestrzeni. Przed podjęciem prac remontowych warto poszukać odpowiednich informacji w internecie i zapoznać się z obowiązującymi trendami.

Czytaj więcej...

Mam psa. I co dalej?

Kupno, adopcja czy przygarnięcie psa to ważna decyzja w życiu każdego człowieka. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że obok ciekawego doświadczenia pojawia się również odpowiedzialność, którą bierzemy za słabsze i w dużej mierze zależne od nas stworzenie. Kłopoty dla niedoświadczonych właścicieli mogą pojawić się w zasadzie na każdej płaszczyźnie. Najczęściej są związane z wychowaniem czworonożnego domownika. Problemy pojawiają się podczas wyjścia na spacer czy wtedy, gdy zwierzak „załatwia” potrzeby fizjologiczne na kanapie w salonie. Bardzo ważnym aspektem jest również zbilansowana dieta psa. Właściciele nierzadko nie zwracają uwagi na to, co wrzucają do miski zwierzaka. W efekcie ten ostatni może nabawić się wielu problemów zdrowotnych, związanych chociażby z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu trawiennego. Ostatnią rzeczą o jakiej trzeba wspomnieć jest pielęgnacja psa. Niestety w relacji człowiek-pies słowo „kąpiel” często spędza sen z powiek zarówno właścicielowi, jak i przerażonemu zwierzakowi. Jak zatem zadbać o swojego zwierzaka i jednocześnie czerpać z tego przyjemność? Okazuje się, że wbrew pozorom wcale nie jest to trudne.

Czytaj więcej...
Our website is protected by DMC Firewall!